Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-09@01:15:05 GMT

مدیریت پایدار خاک و نقش آن در رفع بحران آب

تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۶۸۸۷۳

به گزارش جام جم آنلاین  البرز؛ منوچهر گرجی همزمان با روز جهانی خاک گفت: مدیریت پایدار خاک به تنظیم و توزیع مناسب چرخه آب در طبیعت می انجامد که افزون  بر جلوگیری از تخریب خاک،  کاهش رواناب و رسوبات را در پی دارد.
او افزود: در موضوع خاک در کشور از لحاظ آموزشی و تحقیقاتی کارهای زیادی توسط دانشگاه ها و مراکز تحقیقات علمی  انجام شده و اطلاعات و علوم خوبی در کشور وجود دارد ولی پیاده سازی این علوم در بعد اجرا بسیار ضعیف است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه در تمام دنیا نسبت به خاک این رویکرد وجود دارد، گفت: در جهان حدود ۳۰ سال است که به اهمیت خاک پی برده و برای آن برنامه ریزی و بودجه تعریف کرده اند در حالیکه کشور ما در این موضوع مقداری عقب است.
وی با اشاره به اقداماتی در کشور در خصوص خاک، افزود: انجمن علوم خاک ایران و موسسه تحقیقات خاک وآب در دهه اخیر تلاش های زیادی کرده اند به طوریکه قانون حفاظت از خاک با همت کارشناسان این بخش ها تدوین و تصویب شد و هم اکنون این قانون در هیات دولت در دست بررسی و به زودی به اجرا گذاشته خواهد شد.
گرجی یکی دیگر از اقدامات برای پرداختن به موضوع خاک را ایجاد اداره کل خاک در وزارت جهاد کشاورزی دانست و اظهار داشت: خاک در امنیت غذایی و سلامت زیست بوم های کشور به قدری اهمیت دارد که رشته های مختلف دانشگاهی نیز برای آن ایجاد شده است.
او تاکید کرد: حفاظت و مدیریت پایدار خاک می تواند تامین امنیت غذایی، حل بحران آب و حفظ محیط زیست را برای ما به ارمغان بیاورد.
گرجی گفت: خدمات خاک به جامعه، طبیعت و محیط زیست را تولید محصولات مختلف و تامین امنیت غذایی دانست به طوریکه بیش از ۹۹ درصد غذای انسان ها از خاک به دست می آید.
بدون توجه به خاک مشکل آب مرتفع نمی شود
گرجی با اشاره به کمبود آب و خشکسالی ها، گفت: بدون توجه به خاک مشکل  آب در کشور و حتی جهان رفع نمی شود زیرا ۷۰ درصد آب در بستر کشاورزی که همان خاک است مصرف می شود و اگر آب وارد خاک مدیریت نشده برود، انگار که آب را در غربال ریخته ایم و هدر می رود.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران خاک را موجود زنده ای عنوان کرد که باید رسیدگی، تغذیه و حفاظت شود به طوریکه خاک باید بتواند آب را چه در زمان آبیاری چه در زمان بارندگی در خود نگه دارد تا بیشترین محصول را با کمترین مصرف آب برداشت کنیم که اکنون برعکس است و آب را هدر می دهیم زیرا به خاک توجهی نداریم.
وی با بیان اینکه بذر مناسب و سیستم های آبیاری نیز در تولید محصول مناسب تاثیرگذار است ولی مهمترین عنصر خاک است، ادامه داد: اگر خاک مدیریت شود مشکلات زیست محیطی نیز تا حد زیادی کنترل می شود.
نسل ماهیان در حال از بین رفتن هستند
نایب رییس انجمن علوم خاک ایران گفت: یکی از مشکلات خاک کشور ما فرسایش بسیار زیاد آن است به طوریکه حتی نسل ماهیان را به خطر انداخته و در حال نابودی هستند زیرا خاک ها با فرسایش وارد آب های رودخانه ای و دریاها شده که موجب می شود نتوانند تخم ریزی کرده و یا بچه ماهی ها نتوانند از تخم بیرون بیایند.
وی همچنین سلامت جامعه را در گرو سلامت خاک دانست زیرا اگر خاک ها به خوبی تغذیه نشوند و دام ها عناصر لازم را از طریق گیاهان روییده دراین خاک ها دریافت نکنند، گوشت تولیدی مواد مورد نیاز بدن انسان را ندارد این در حالی است که شاید عناصر آلاینده نیز وارد خاک و سپس گیاه شده و حتی دام ها آلوده شوند.
پنجم دسامبر مصادف با ۱۴ آذرماه بزرگداشت روز جهانی خاک نامگذاری شده است.
 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: البرز اب خاک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۶۸۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حل مسائل کشور در حوزه زلزله‌های بزرگ ۵ کلانشهر ایران

به گزارش خبرگزای مهر، دکتر محمد حسن بازیار در آیین افتتاح نهمین کنفرانس زلزله که در سالن همایش‌های برج میلاد در حال برگزاری است، گفت: نهمین دوره کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی از امروز، سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت آغاز به کار کرده است و تا روز پنجشنبه، ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در برج میلاد ادامه دارد.

وی با اشاره به حضور ۶ سخنران خارجی کلیدی در این کنفرانس، اظهار کرد: در این رویداد ۴۱۵ مقاله داخلی و ۴۳ مقاله خارجی ارائه می‌شود که از این تعداد ۲۱۱ مقاله شفاهی و ۲۰۴ مقاله به صورت پوستر ارائه خواهد شد.

بازیار، زلزله‌شناسی، پیشگیری و ایمن‌سازی سازه‌ها و مدیریت بحران را از جمله محورهای مقالات این کنفرانس ذکر کرد و یادآور شد: سخنرانان بخش خارجی از کشورهایی چون آلمان، نروژ، یونان، امارات متحده عربی، امریکا، اسپانیا، استرالیا، برزیل، ترکیه، چک، سوئد، فرانسه، نیوزلند و هند خواهند بود.

رییس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی، تمرکز اصلی این کنفرانس را حل مسائل کشور در حوزه زلزله‌های بزرگ کلانشهرهایی چون تهران، تبریز، اصفهان، شیراز و مشهد عنوان کرد.

وی تاکید کرد: در روزهای برگزاری کنفرانس، ۱۶ کارگاه تخصصی در حوزه‌هایی چون ساخت و ساز بر روی گسل، زلزله تهران و طراحی و ساخت بیمارستان‌های تاب‌آور برگزار می‌شود.

بازیار اضافه کرد: بر اساس داده‌های به دست آمده در این کارگاه‌ها، در تلاش هستیم که در انتهای این کنفرانس قطعنامه‌ای در حوزه ارتقای تاب‌آوری و مدیریت بحران و ساخت و ساز ایمن برای مسؤولان و سیاست‌گذاران تدوین شود.

رییس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی، این کنفرانس را رویداد تبادل تجربیات دانست که در طی آن راهکارهایی برای کاهش تلفات به عنوان یکی از اولویت‌های مدیریت بحران مورد بررسی قرار می‌گیرد.

کد خبر 6099043

دیگر خبرها

  • همه طرح‌های توسعه بنادر کشور پیوست پدافند غیرعامل دارند
  • دانشمندان ایرانی با توفیقات علمی خود، امنیت و توسعه پایدار کشور را تضمین کردند
  • عملکرد مطلوب صنعت گاز در عملیات برگشت‌پذیری زیرساخت و مدیریت بحران رسانه در حمله تروریستی
  • هشدار نارنجی برای استان‌های شمالی در آخر هفته
  • هشدار نارنجی وضعیت جوی در این استان‌ها برای روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه
  • هشدار نارنجی در آخر هفته برای استان‌های شمالی
  • هشدار نارنجی وضعیت جوی برای استان‌های شمالی در آخر هفته
  • حل مسائل کشور در حوزه زلزله‌های بزرگ ۵ کلانشهر ایران
  • تشریح اقدامات مدیریت بحران خراسان جنوبی در سیل اخیر
  • استان سمنان در فهرست شهرهای پر تنش آبی کشور